Stichting Praktijkleren header image

Surveilleren in Remindo

In deze module wordt uitgelegd hoe je een (proef)examen- of inzagemoment leidt en hoe het surveillancescherm werkt. Om te kunnen surveilleren moet er altijd eerst een (proef)examen- of inzagemoment worden aangemaakt. Je kunt hier om te oefenen het beste een proefexamen voor inplannen (zie module 2.1).

Instructie

 • Bekijk onderstaand stappenplan en de instructievideo.
 • Zorg dat er tenminste één examenkandidaat is toegevoegd aan een reeds ingepland of nieuw proefexamen (module 2.1).
 • Vraag iemand om als deze examenkandidaat in te loggen (zie module 3.2).
 • Doorloop vervolgens alle stappen in onderstaande handleiding.
 • Probeer alle knoppen uit conform de handleiding.

Instructievideo

Stappenplan surveilleren in Remindo

Stap 1

Ga naar de website van RemindoToets.

Let op: kandidaten kunnen onder elkaars account inloggen. Maak daarom tijdens het surveilleren een rondje door het klaslokaal en kijk op het scherm van de kandidaat of hij als zichzelf is ingelogd. De naam, het studentnummer of het e-mailadres is altijd te zien boven in de hoek van het scherm.

Stap 2

Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in. Klik dan op 'Inloggen'.

Stap 3

Klik op 'Activiteitenoverzicht'.

Stap 4

Klik in de linkerkolom onder 'Examenmomenten' op het gewenste examenmoment. Let hierbij goed op de naam van de examenkandidaatgroep en het examen. Als het gewenste examenmoment niet zichtbaar is, meld je dit zo snel mogelijk bij de toetscoördinator binnen het opleidingsgebied.

Je kunt de kandidaten die zijn ingelogd en toestemming hebben aangevraagd, selecteren en goedkering verlenen door op 'Keur examen goed' te klikken. Zodra alle kandidaten gereed zijn voor het examenmoment klik je op 'Start examen'. 

Let op dat je niet in de rechter kolom onder het kopje actieve examens goedkeuring verleent. Hier worden namelijk alle kandidaten uit verschillende kandidaatgroepen per examen weergegeven. Je loopt dus het risico dat je kandidaten goedkeuring geeft die op hetzelfde moment voor hetzelfde
examen zijn ingepland maar die niet bij jou in het lokaal zitten!

Als een kandidaat wel bij jou in het lokaal, maar niet is toegevoegd aan het examenmoment, kun je dit melden bij de beheerder of toetscoördinator. Alleen zij kunnen een examenkandidaat alsnog toevoegen.

Als een kandidaat niet bij jou in het lokaal zit, maar wel toestemming aanvraagt voor het examenmoment, verleen je nooit toestemming en meld je dit direct bij de beheerder of toetscoördinator.

Stap 5

De voortgang van de kandidaten kan gevolgd worden middels een lichtblauwe oplopende balk.

Tijdens het surveilleren heb je verschillende opties:

 • Icoon 1: Toestemming intrekken als er sprake is van een calamiteit, het examen kan eventueel weer hervat worden door opnieuw goedkeuring te verlenen.
 • Icoon 2: Het examen van de kandidaat kan worden afgebroken. Dit kan niet meer teruggedraaid worden.
 • Icoon 3: Er kan extra toetstijd worden toegekend aan de kandidaat door op onderstaand icoontje te klikken.
 • Icoon 4: Het activiteitenlogboek kan worden getoond door op onderstaand icoontje te klikken. 
 • Icoon 5: De extra informatie (bijvoorbeeld over de starttijd en het IP-adres) kan worden getoond door op onderstaand icoontje met het vergrootglas te klikken.
 • Icoon 6: Door uiterst rechts op het icoontje met de tekstballon te klikken, kun je een bericht verzenden naar de betreffende kandidaat.

Let op: het is belangrijk dat de examenkandidaten de toets op de juiste manier afsluiten.
Je kunt op het surveillancescherm zien of alle vragen zijn beantwoord en of het examenmoment is afgerond door middel van een finishvlaggetje.

Tip: lees voor aanvang van het examen ook even de handleiding voor de kandidaat door. Zo weet je wat er van de kandidaat verwacht wordt en hoe een examenmoment op de juiste manier moeten worden afgesloten.

Einde instructie